Vi tilpasser din protese

En protese er en mekanisk eller teknisk erstatning for en manglende kroppsdel. Ingen proteser er like, og våre ortopediingeniører tilpasser proteser til ben eller arm. 

Proteser brukes av funksjonelle og/eller kosmetiske grunner. Uansett hvilket amputasjonsnivå som ligger til grunn, så skal protesen fungere som en forlengelse av skjelettet der man utnytter omkringliggende mykdeler for forankring og kraftoverføring.

Individuell tilpasning

En protese er veldig personlig. For å sikre at alle proteser sitter som de skal, så blir protesehylsen og øvrige komponenter valgt, fremstilt og tilpasset individuelt. Dette gjøres for å optimalisere passform, funksjon og håndtering til den enkelte brukers behov og muligheter.

Vanligvis brukes materialer som karbonfiber, titan og aluminium i bruksproteser. Dette fordi dette er materialer som har lav vekt, og tilsvarende høy styrke. Siden en protese ikke er en naturlig del av kroppen, så vil vekten alltid føles fremmed. Av disse grunnene er vekt og personlig tilpasning noen av de viktigste elementene i prosessen.

Best mulig passform

Alle proteser bygges rundt den såkalte protesehylsen. Dette er den delen som har direkte kontakt med den amputerte kroppsdelen.

For å oppnå optimal passform mellom hylsen og den amputerte kroppsdelen brukes teknikker som gipsing og scanning for å danne seg et utgangspunkt.

Når produksjonen starter, så brukes materialer som karbonfiber, glassfiber, ulike plastvarianter eller forskjellige typer skinn. Valg av materiale gjøres i hvert enkelt tilfelle, etter grundig vurdering.

Arm- eller benprotese

Ulike typer komponenter kan kobles til hylsen, avhengig av typen protese.

På en armprotese som kan vi koble til en mekanisk eller elektrisk hånd.
En benprotese kan tilpasses med et protesekneledd – hvis amputasjonen har funnet sted oppe på låret. Nederst tilpasser vi en protesefot. Både kneledd og føtter finnes i mange varianter – til alle typer brukere og aktiviteter. Ved en amputasjon foretatt på leggen, så kan vi koble fot og hylse direkte ved hjelp av ulike komponenter.

Kartlegging

Kartlegging er viktig for å kunne velge rett løsning for de enkelte brukere. Ønsker, behov og fysiske forutsetninger er noen punkter vi vil gå gjennom.
En slik kartlegging gjennomføres av hele proteseteamet, under første protesetilpasning med brukeren. Dette teamet består av lege, fysioterapeut, sykepleier og ortopediingeniør.

Kosmetisk tillegg, eller ikke?

Enkelte protesebrukere ønsker ikke dette, og dette er selvsagt opp til den enkelte.

Proteser kan lages i et utall varianter. Vår kunnskap kommer til sin rett når det gjelder å finne de beste individuelle løsningene. Erfarne brukere blir etter hvert meget kunnskapsrike når det gjelder behov og ønsker. Vi lytter til og samarbeider mer enn gjerne med disse!